Fotografie in de natuur

Door StPV georganiseerd

Waar?

Heel Nederland mits voldoende deelnemers

Geplande datum

07/05/2024 09:00

Voor veel mensen zit het krijgen of hebben van een mentale blessure nog in de taboesfeer. Maar waarom? Maak het bespreekbaar! Voor ons als politiemens is het een keerpunt geweest in ons leven en dankzij deze ervaring zijn we juist sterker uit onze mentale blessure gekomen. Het kan niet anders dan dat je eerst de bodem aan moet raken om vervolgens weer naar boven te zwemmen. Dat hele proces is vaak langdurig en het geeft de zieke werknemer het gevoel helemaal alleen te staan.

Hoewel een werkgever de verplichting heeft om de werknemer te begeleiden en een re-integratietraject te doorlopen, komt het helaas maar al te vaak voor dat de werkgever hierin te kort schiet.  Weinig tijd, andere prioriteiten, geen kennis van zaken, ongeduld, lastig, etc.  Hier gaat het (te) vaak mis. In Rob zijn geval heeft een dergelijk traject zelfs nooit plaatsgevonden. Bij een bezoek aan de bedrijfspsycholoog werd verteld: “Ga wandelen en fotograferen!”

Als collega’s met ervaring kunnen wij iedereen aanbevelen om de raad van de bedrijfspsycholoog op te volgen en al wandelend de natuur op te zoeken met een camera.

Ons heeft het enorm geholpen. Je maakt je hoofd leeg, je kanaliseert de boosheid die voorbijkomt en door te kijken en te observeren naar nieuwe dingen, ontstaat ontspanning in het moment. Het legt een basis om de weg weer naar boven te vinden. Bij elk re-integratietraject zou het goed zijn om door ontspannen activiteiten in de natuur een basis te leggen voor beter herstel. Een groot pluspunt voor de werkgever is dat er dan ook direct een vertrekpunt is, namelijk de weg naar boven!  Blijf niet hangen in piekeren, boosheid en frustratie.

Enkele quotes van collega’s:

 

Ik heb even nergens anders aan gedacht dan de foto maken waar ik op dat moment mee bezig was. Ik voelde me sinds lange tijd een keer ontspannen.

Wat heerlijk om even buiten te zijn en het mooie van de natuur te ervaren zonder even na te denken over ellende.

Activiteit

We gaan op stap in de natuur onder begeleiding van twee ervaren collega’s die bekend zijn met fotografie. Dit doen we met een groep van maximaal zes deelnemers op een nader af te spreken locatie. Samen maken we een wandeling van ongeveer twee uur waarbij we voor ieders eigen interesse mooie foto’s kunnen maken in wat we onderweg tegenkomen. De begeleiders zullen je meenemen en stilstaan bij wat hun opvalt in de natuur.

Frequentie

Met een groep willen we zes keer een route wandelen en foto’s maken. Dit kan op verschillende locaties zijn wat we nader met elkaar afstemmen. De locaties zullen altijd in de omgeving zijn waar de deelnemers woonachtig zijn.

Deelname criteria

De deelnemer zal met eigen vervoer op de afgesproken locatie moeten kunnen komen. Natuurlijk kan er met elkaar worden afgesproken om samen te rijden. De locaties zullen altijd gekoppeld zijn aan de natuur en zo prikkel arm mogelijk. Verder is het prettig als je zelf een camera hebt maar een mobiele telefoon kan ook.

Beoogd effect

Het beoogde effect is met elkaar in klein groepsverband met lotgenoten een moment van ontspanning te ervaren zonder te veel na te denken aan de dagdagelijkse beslommeringen.

Help ons mee

Deze activiteit is op dit moment nog in pilot fase.

In het buitenland is al veel onderzoek gedaan naar herstel in de natuur m.b.t. mentale blessures. In Nederland zijn hier inmiddels veel positieve ervaringen mee. Samen met ARQ- Centrum’45 doen wij hier nu ook in Nederland onderzoek naar.

Hier hebben wij jullie hulp bij nodig!

Wij willen je vragen om aan het eind van de activiteit een klein verhaaltje/blog te schrijven over jouw ervaring en kort jouw feedback te geven op de activiteit in relatie tot jouw klachten.
Je ervaring en/of feedback kun je aan ons doorsturen door hier te klikken

Kosten

Omdat de Stichting Politieveteraan deze activiteit vanuit de doorontwikkeling als een pilot oppakt, zijn er geen kosten aan verbonden. Vervoer dient wel voor eigen rekening te worden genomen. Koffie en/of thee en eventueel een broodje hamburger, gebakken ei of pannenkoek is inbegrepen.

We waarderen altijd een vrijwillige bijdragen aan de Stichting Politieveteraan. Als je wilt doneren, kun je dat doen via deze Donatie link.

Beeldmateriaal

Tijdens de activiteit worden er uiteraard foto’s genomen en dat wil je die natuurlijk graag binnen jouw eigen omgeving delen.
Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden.

De foto’s kunnen e.v. ook gebruikt worden om:
  • deelnemers beter te informeren over wat zij kunnen verwachten (website);
  • ons onderzoeksrapport op effectmeeting extra te ondersteunen (rapporten);
  • zodat wij ons verhaal goed kunnen vertellen binnen de doelgroep organisatie. (presentaties)
Gebruik van beeldmateriaal door StPV:

Voor het nemen van foto’s en/of gebruiken van deze foto’s voor publicatie doeleinden, zullen wij dit natuurlijk alleen doen met toestemming van de deelnemer(s)!
De privacy wordt hiermee gewaarborgd en het is uiteraard geen verplichting.

Hoe aan te melden

Stuur een mail naar email adres.

Wij nemen dan binnen een week contact met je op.

Privacyverklaring

Zie hiervoor ons privacy beleid via de link Privacy verklaring