Varen – Roofvissen – Vogelen

Door StPV georganiseerd

Waar?

Opstapplaatsen zijn; jachthaven Spakenburg of jachthaven Nijkerk.

Geplande datum

21/06/2024 09:00

Mijn naam is Bertino ter Maten en ik ben sinds 2000 werkzaam bij de politie. Mijn hobby’s zijn tennissen, BBQ’en en wandelen.

Mijn grootste hobby en passie is het vissen op roofvissen vanuit de boot. Ik wil graag mijn ervaring met je delen.

Ik vis al heel lang, mijn opa en oma woonden aan de trekgaten in de Molenpolder, gemeente Utrecht. Zodra ik daar kwam, pakte ik mijn hengel en ging vissen. Mijn vader leerde me op een gegeven moment hoe ik een snoek kon vangen. Het vissen met een grote dobber was een rare gewaarwording. Welke vis trekt nu zo’n grote dobber onder? Nou, dat duurde niet lang. Het was de eerste snoek die ik ving en de passie was begonnen. Later kwam daar de eerste beuk van een aanbeet van een snoekbaars en de subtiele aanbeet aan het kunstaas van een baars bij. Prachtig om te doen.

Het vissen, of beter gezegd het zijn in de natuur met een hengel in de hand heeft mij altijd goed gedaan. In 2015 werd ik gediagnosticeerd met beroepsgerelateerde PTSS en viel ik uit. Al dan niet met behulp van vismaten die mijn situatie kenden en signalen herkenden, kon ik blijven vissen. Zodra ik met mijn boot, een Orka Blackfish 500 voorzien van een Yamaha 70 pk, op het water ben, ben ik op mijn gemak. Ik wil je graag meenemen op de Randmeren en mijn passie delen. Het vissen gaf en geeft mij rust en zorgt voor herstel.

Je kunt dit teruglezen in het artikel “Sportvissen als revitalisering” in het online magazine “Hét Visblad” van Sportvisserij Nederland
“Achtergrond over het effect van vissen op je mentale gezondheid.”
(bron: Sportvisbrigade.nl Mentale gezondheid/)

 

Activiteit

 • Start: 09.00 uur aanvang
 • Duur: 4 of 7 uur
 • Einde: 13.00 uur of 16.00 uur
 • Locatie: Opstapplaats Spakenburg of Nijkerk.
 • Materiaal: Aanwezig! vismateriaal, verrekijkers etc.
 • Extra kleding: Regenkleding of warme jas is aanwezig (one size fits all)
 • Hapje/Drankje:
  Na afloop: Koffie en/of thee en eventueel een broodje hamburger, gebakken ei of pannenkoek.
 • Veiligheid: Reddingsvesten en EHBO-doos zijn aanwezig
 • VISpas: Aanwezig juridische toestemming om te vissen. Heb je zelf een VISpas, graag meenemen.

Bij aankomst kan je makkelijk parkeren en kom je in een prikkelvrije omgeving. We kunnen een dagdeel (4 uur) of een dag (7 uur) op pad. Mocht je eerder willen stoppen of later willen starten is dat vanzelfsprekend geen probleem. De wind kan een spelbreker zijn en het weer houden we daarom goed in de gaten. Tijdens het varen genieten we volop van flora en fauna. Als natuurliefhebber vissen we dan ook zo veel mogelijk met loodvervangers en ruimen allicht onze rotzooi, en soms die van anderen, op. Mocht je nog nooit gevist hebben, leer ik je graag de eerste stappen van het vissen op roofvissen en maak je wegwijs in de hengelsport. Vissen is niet vangen, maar vooral genieten van de natuur. Ik zal, zeker bij beginners, de vissen zelf onthaken.

Frequentie

Deze activiteit is een introductie / herintreding in de hengelsport en vogelspotten. Afhankelijk van jouw ervaring, kijken we of het voor jou voor herhaling vatbaar is én in welke vorm.

Deelname criteria

Deze activiteit wordt georganiseerd voor politiemensen met een mentale blessure.
 • Zwemdiploma en zwemvaardigheid is een vereiste
 • Je komt met eigen vervoer naar de opstapplek

Vanuit de stichting zijn we dit jaar gestart met vissen en vogels spotten als pilot. Op basis van de ervaringen verwachten we in de toekomst mogelijk uitbreiding van al onze activiteiten voor alle first responders.
Door deel te nemen aan deze activiteit aanvaardt u de mogelijke risico’s en bent u zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen of schade die zich tijdens de activiteit kunnen voordoen.

Beoogd effect

Het gewenste resultaat voor jou is als volgt:
 • We willen dat je je meer ontspannen voelt en dat dit bijdraagt aan een algemeen gevoel van welzijn. Ook hopen we dat, door het delen van onze passie en eigen ervaringen van rust en herstel, een beetje kan bijdragen aan jouw herstelproces.
Het beoogde effect voor mij als begeleider is:
 • Door mijn passie te delen en mijn eigen ervaringen te benutten om rust en herstel te vinden, hoop ik een klein stukje bij te dragen aan jouw genezingsproces.
Het beoogde effect voor de Stichting Politieveteraan:
 • Aan te tonen dat de combinatie van het vissen en vogelen én het helende effect van de natuur bijdraagt aan het vitaliseren van onze mensen.
 • Dat wij onze activiteiten kunnen uitbreiden en toegankelijk kunnen maken voor alle “first responders”.
Hiervoor hebben wij wel jullie hulp en feedback nodig over de deelname aan onze activiteiten.

Wij willen je vragen om aan het eind van de activiteit een klein verhaaltje/blog te schrijven over je ervaring en kort je feedback te geven op de activiteit in relatie tot jouw klachten.
Je ervaring en/of feedback kun je aan ons doorsturen door hier te klikken

Help ons mee

Deze activiteit is op dit moment nog in pilotfase.

In het buitenland is al veel onderzoek gedaan naar vissen in relatie tot herstel van mentale blessures. In Nederland zijn hier inmiddels veel positieve ervaringen mee. Samen met ARQ- Centrum’45 doen wij hier nu ook in Nederland onderzoek naar.

Hier hebben wij jullie hulp bij nodig!

Wij willen je vragen om aan het eind van de activiteit een klein verhaaltje/blog te schrijven over je ervaring en kort je feedback te geven op de activiteit in relatie tot jouw klachten.
Je ervaring en/of feedback kun je aan ons doorsturen door hier te klikken

Kosten

Omdat de Stichting Politieveteraan deze activiteit vanuit de doorontwikkeling als een pilot oppakt, zijn er geen kosten aan verbonden. Vervoer dient wel voor eigen rekening te worden genomen. Koffie en/of thee en eventueel een broodje hamburger, gebakken ei of pannenkoek is inbegrepen.

We waarderen altijd een vrijwillige bijdragen aan de Stichting Politieveteraan. Als je wilt doneren, kun je dat doen via deze Donatie link.

Beeldmateriaal

Tijdens de activiteit kunnen ook foto’s worden genomen. Mocht je die snoek van ruim een meter vangen, dan wil je die natuurlijk graag binnen jouw eigen omgeving delen. Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden.

De foto kan e.v.t. gebruikt worden om:
 • deelnemers beter te informeren over wat zij kunnen verwachten (website);
 • ons onderzoeksrapport op effectmeeting extra te ondersteunen (rapporten);
 • zodat wij ons verhaal goed kunnen vertellen binnen de Politiewereld, de brandweer, Defensie, Ambulance, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming, etc. (presentaties)
Gebruik van beeldmateriaal door StPV:

Voor het nemen van foto’s en/of gebruiken van deze foto’s voor publicatiedoeleinden, zullen we dit natuurlijk alleen doen met toestemming van de deelnemer(s)!
De privacy wordt hiermee gewaarborgd en het is uiteraard geen verplichting.

Hoe aan te melden

Stuur een mail naar Bertino ter Maten.

Wij nemen dan binnen een week contact met je op om wensen en bijzonderheden met je door te nemen.

Privacyverklaring

Zie hiervoor ons privacybeleid via de link Privacyverklaring

Onze sponsoren

wsntest Rozemeijer