Getraumatiseerde politiemensen herstellen in Horsterwold

Een item gemaakt door Omroep Flevoland

 

 

Een initiatief van de Stichting Politieveteraan in Zeewolde krijgt navolging in de rest van het land. De stichting werd vijf jaar geleden opgericht voor politiemensen met trauma’s, blessures of stress. Politie Veteraan gaat met hen aan de slag in het Horsterwold, waar oud-politiemensen Staatsbosbeheer gaan helpen met het onderhoud van het bos.

Inmiddels heeft de organisatie vier vestigingen verdeeld over het land en daar komen er waarschijnlijk nog twee bij. Dankzij een subsidie van vier ton kan bovendien onderzocht worden of de methode verder uitgerold kan worden.

Volgens medeoprichter Dick Kleijn uit Zeewolde zijn de fysieke activiteiten in de natuur helend voor de politiemensen. Ook het contact met lotgenoten is belangrijk. De stichting kan de agenten bovendien praktisch begeleiden bij het proces waarin ze zitten. Kleijn: “Het is een veilig vangnet buiten de politie, maar wel in contact met de politie.”

Geen herinneringen, wel problemen

Leon van den Goorbergh uit Lelystad leerde de organisatie kennen toen hij door zijn werk in de problemen kwam. Vanuit het Korps Mariniers werd hij uitgezonden naar onder meer de Golfoorlog en naar Cambodja. Ook later, bij de politie, maakte hij veel mee. De gebeurtenissen hebben hun sporen nagelaten.

Van den Goorbergh kan zich bijna niets meer uit het verleden herinneren, en hij worstelt met geestelijke en lichamelijke problemen. De Lelystedeling loopt moeilijk, moet over elke stap nadenken en valt geregeld. Bovendien heeft hij bij vermoeidheid moeite om zich verstaanbaar te maken.

Ontslag, maar niet werkloos

De opvang in Zeewolde heeft van Van den Goorbergh een andere man gemaakt. Hij krabbelde op uit het dal en leerde om weer te kijken naar wat wat hij wél kan. Vanwege zijn aandoening kan hij niet meer bij de politie aan de slag.

Hij wordt binnenkort ontslagen, maar werkt tegenwoordig als coördinator voor de stichting en begeleidt zelf uitgevallen collega’s. De Stichting Politieveteraan in Zeewolde biedt hulp aan tientallen politiemensen.

Bron: https://www.omroepflevoland.nl/

Gerelateerde onderwerpen

Bezoek……

Het is alweer december als we met elkaar weer een mooie dag starten in Schoorl. Het is een dag als elk ander behalve dat we vandaag bezoek hebben. Verwacht en onverwacht. Er loopt vandaag een bedrijfsarts met ons mee, en…...

Op het water is het “Rust”

Op het water is het “Rust” Nadat ik een paar jaar geleden de diagnose PTSS kreeg, ging ik op zoek naar alles wat mij maar enige vorm van rust en ontspanning kon geven. De dagen dat ik me redelijk voelde…...

Wie zijn eigen weg volgt, verdwaalt nooit.

Het was vandaag de tweede dag dat we bij elkaar waren. En wat een dag werd het! Helemaal zeker welke deelnemers van vorige week wij vandaag nog zouden terugzien wisten wij niet, echter voelde het al snel alsof wij weer…...