Stichting Politieveteraan inspireert politiebond

NPB logoRuim vijf jaar geleden is de Stichting Politieveteraan gestart in de bossen rondom Zeewolde.
Reden voor de Nederlandse Politiebond (NPB) om hier op 26 juni jl. een speciale bijeenkomst voor zogenoemde kaderleden en het dagelijks bestuur te organiseren.
Met deze specifieke bijeenkomst wilde de NPB haar actieve leden bedanken voor hun inzet. Tegelijkertijd werd de warme band van de politiebond met de stichting en zijn specifieke inzet voor politiemedewerkers met mentale blessures nadrukkelijk bevestigd.

De activiteiten van Stichting Politieveteraan waren tijdens de dag vertaald naar vier workshops. Zo konden de leden van de NPB zelf meemaken wat de deelnemers van de Stichting ervaren als ze in de natuur werken aan hun eigen herstelproces. Door te gaan snoeien, kregen ze een voorproefje van het project Revitaliseren in de natuur. Verder draaiden de workshops om de thema’s Fotograferen in de natuur, Revitaliseren door muziek en Wandelen in de natuur met een lichaamsgericht traumatherapeut. 

Tussen de bedrijven door was er een presentatie over de geschiedenis, doel en effecten van de werkzaamheden van de Stichting Politieveteraan.

Doelstellingen en resultaten.

De Stichting Politieveteraan heeft als doel om politiemedewerkers met mentale blessures te ondersteunen in het verzuimproces en toe te werken naar (sneller) herstel. Dat gebeurt onder andere via het programma Revitaliseren in de natuur. Dit specifieke programma is ontwikkeld op basis van jarenlange nauwe betrokkenheid, professionele kennis en ervaringsdeskundigheid. Door het succes in Zeewolde kunnen intussen ook politiecollega’s met mentale blessures worden opgevangen in Apeldoorn (Gelderland), Schoorl (Noord-Holland), Balloo (Drenthe) en Gorp en Roovert (Noord-Brabant).

Doorgroeien

Door het landelijk convenant met Staatsbosbeheer kan de stichting verder groeien naar 10 tot 15 locaties in het hele land. Zo kunnen nog meer politiemedewerkers met mentale blessures deelnemen aan het programma. Hierbij worden snoei- en onderhoudswerkzaamheden in de natuur uitgevoerd.

Tijdens het bezoek van oud-minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilguz op 5 juni van dit jaar was zij zichtbaar onder de indruk van de inzet van de stichting. Zij heeft toen de stichting uitgenodigd om in Den Haag verder te praten over hoe de politiek de stichting kan ondersteunen bij de verdere ontwikkeling. De afgelopen vijf jaar heeft Stichting Politieveteraan ondersteuning geboden aan meer dan 500 hulpvragers. Hiervan keert 40 procent terug binnen de Nationale Politie. Zij pakken daar hun werkzaamheden, in hun huidige of in een aangepaste functie, weer op.

Overig nieuws

Succesvolle deelname aan de 20e Editie Nationale Veteranendag

Den Haag, 29 juni 2024 - Op zaterdag 29 juni vond de 20e editie van Veteranendag plaats, een nationale viering ter erkenning van de inzet van Nederlandse veteranen. Veteranendag, jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag van juni, staat in het…...

Onze bus!

Op de locatie Apeldoorn krijgen wij opdrachten van Staatsbosbeheer voor o.a. snoeiwerkzaamheden. Wij spreken met de mensen direct af in het bos waar wij de dag starten met een bakje koffie en een fijn gesprek. Alle materialen om deze werkzaamgheden…...